Vaargidsen zijn nodig bij voorbereiding van een reis, maar ook leuk: voorpret!

Pilots, vaargidsen en vaaraanwijzingen zijn er in vele soorten en maten, uiteenlopend van een gids gemaakt door een watersporter die zijn eigen reis heeft beschreven, tot echte pilots die mooi en professioneel zijn uitgegeven. Uitgevers als Delius Klasing, Imray en Hollandia  maakten prachtige, maar vaak dure boeken. Een nadeel is dat deze boeken een groot gebied beschrijven en in grote oplage gedrukt worden waardoor deze gidsen snel verouderen.
Watersportmedia vaargidsen hebben een eigen aanpak. We gaan uit van het idee dat ervaren watersporters ‘hun eigen achtertuin’ het beste kennen; dat geldt voor schrijvers en lezers. De informatie in de Watersportmedia vaargidsen is in eerste instantie opgebouwd uit informatie van de auteurs en wordt door lezers en door deelnemers aan social media sites als ZeilNoord aangevuld. Bijvoorbeeld in de ‘Vaargids Baltische Staten' maakte de auteur gebruik van de vele bijdragen van zeilers die deze route recent aflegden.
Aanvullingen en correcties worden geplaatst op de relevante social media, zoals de facebookpagina's van L.J. Harri en Watersportmedia.
De vaargidsen van Watersportmedia beschrijven een relatief klein gebied, zodat de lezer niet hoeft te betalen voor beschrijvingen van gebieden waar hij niet vaart.

Elke vaargids omvat:
 
·         route-informatie
·         haveninformatie
·         achtergrond
·         meteo
·         ervaringen van de auteur
·         links naar mediafragmenten
·         internetlinks